Основни съставки на испанската кухня
Основната мазнина, която се използва е зехтин, който диетолозите смятат за най-здравословната мазнина. Най-често са приготвяни ястия от риба, морски дарове, бобови растения и ориз. Ястията се обогатяват с домати, чушки, картофи, яйца, чесън, лук, маслини, бадеми и вино.
Испанските ястия са лесни, а благодарение на ароматни билки като шафран са изпълнени с изискан вкус. Испанската кухня е получила своята слава благодарение на ястия като: паеля, гаспачо (люта студена супа), тортиля (омлет) или тапас.
Така както на юг царуват морските дарове, така в дълбините на страната се сервират зеленчуци и различни видове месо, докато в планините – агнешко или бобови култури.
За Кастилия е характерно печено телешко или агнешко месо, а също така сушени шунки (най-известна е серано и пикантни свински наденички чоризо. Каталония е известна с риби приготвяни по много начини със зеленчуци (пресни, варени или мариновани), в Галиция се сервира парчета пържена риба, задушени в лютив сос от домати, лук, чесън, зехтин и вино. Валенсия е родината на паелята – най-известното ястие в Испания от ориз задушаван на голям железен тиган заедно със зеленчуци, парчета пилешко месо или морски дарове.
- Използване на зехтин за мазнина при готвене, а също така и суров.
- Използването на софрито (доматен сос) като начало за приготвянето на много ястия.
- Използването на чесън и лук като основни овкусители.
- Обичаят да се пие вино с яденето.
- Сервирането на хляб с повечето ястия.
- Яденето на салати, особено през лятото.
- Яденето на парче плод или млечен продукт за десерт.
- Десерти като торти и други сладкиши обикновено се използват при специални поводи.